Cacao en fruitig
Intensiteit 3/5
Rainforest Alliance Certified
Maak kans op een Moccamaster
Gemalen koffie ofwel filterkoffie
ACTIE: Profiteer van onze koffie actie en ontvang bij bestelling vanaf €40 aan één koffiemelange een gratis 250 grams zakje van dezelfde koffie. Bestel je onze filterkoffie voor het einde van het jaar dan maak je ook nog kans op 1 van de 3 Moccamaster koffiezetapparaten. (Bekijk de voorwaarden)
We hebben 4 verschillende gemalen koffies in ons assortiment. Elk met een eigen smaakprofiel.
Koffie keuzewijzer
Weet jij nog niet welke koffie het beste bij je past? Gebruik de koffie keuzewijzer en vindt eenvoudig de koffie die perfect past bij jouw smaakprofiel. Of kies voor het proefpakket met al onze gemalen koffies en organiseer een leuk proeverijtje. Een leuke manier om koffiesmaken te vergelijken en te ontdekken wat jouw favoriete smaak is. Op zoek naar decaf? Ontdek dan onze decaf espresso maling.

Cacao en fruitig
Intensiteit 3/5
Rainforest Alliance Certified
Maak kans op een Moccamaster
Filterkoffie werd voor een lange tijd als ‘ouderwets’ gezien, maar is weer helemaal terug van weggeweest. Filterkoffie is in vele gevallen een gezonde keuze. Wanneer de gemalen koffie namelijk door de papieren filter gaat, blijven de verzadigde vetten hierin achter. Hierdoor is het een koffie met het laagste cafestol-gehalte. Bovendien is filterkoffie in de regel snel te zetten en rijk van smaak. En daarnaast kunnen de resten in de filter gerecycled worden. Gebruik de koffieresten bijvoorbeeld als compost.
Koffiebonen kunnen op verschillende manieren gemalen worden. Hoe de koffie gemalen wordt heeft alles te maken met de koffiezetmethode. Maak je bijvoorbeeld gebruik van een cafetière dan kies je het beste voor en zeer grove maalgraad. Wil je een espresso bereiden, dan is een fijn gemalen koffie weer gewenst. Dit alles heeft te maken met de extractietijd. Extractie is het onttrekken van een stof uit een mengsel. In dit geval trek je dus de geur- en smaakstoffen uit de gemalen koffie met behulp van water. De maalgraad bepaald hoe lang de twee in aanraking komen. Hoe fijner de gemalen koffie, des te langer deze in aanraking komt met water en hoe meer smaakstoffen er vrij komen. Maar duurt het te lang dan zorgt dit voor een sterke en bittere smaak. Je wilt dus altijd de meest optimale extractietijd voor jouw koffie. De gemalen koffie van Peeze is optimaal gemalen voor het zetten van een heerlijke aromatische kop koffie.
Filterkoffie wordt veelal gezet met behulp van een filterkoffie apparaat. Deze hoeft maar één keer afgesteld te worden, waarna je iedere dag opnieuw kunt genieten van een heerlijke filterkoffie. Wij raden vanwege stijl, duurzaamheid en comfort de Moccamaster aan. Tegenwoordig wordt er ook steeds vaker gekozen voor een handmatige zetmethode. De juiste tools zijn hiervoor cruciaal. Kies bijvoorbeeld de Hario producten. Deze producten staat voor kwaliteit. Het water loopt langzaam door de koffie heen en extraheert alle koffiesmaken optimaal.
Bij Peeze vind je het totaalpakket, van filterkoffiemachines tot gemalen koffiebonen. De gemalen koffie is gemaakt van 100% Arabica koffiebonen en is 100% Rainforest Alliance gecertificeerd. De koffiemelanges worden ambachtelijk gebrand en gemalen in onze koffiebranderij in Arnhem.
Koffie keuzewijzer
Weet jij nog niet welke koffie het beste bij je past? Gebruik de koffie keuzewijzer en vindt eenvoudig de koffie die perfect past bij jouw smaakprofiel. Of breng een bezoek aan onze winkel en ontvang een persoonlijk advies op maat.
Nee, deze zijn niet hetzelfde. Filterkoffie is een zetmethode wat gezet wordt met gemalen koffie. Filterkoffie wordt gezet met heet water dat door een papieren filter met gemalen koffiebonen stroomt. Hierdoor worden de vetten uit de koffie gehaald en smaakt de koffie delicater. Gemalen koffie wordt gezet met heet water dat direct op de gemalen koffiebonen wordt gegoten, zoals bij een french press. Hierdoor blijven de vetten in de koffie zitten en krijgt deze een rijkere smaak. Nee, dat is helaas niet mogelijk. Espresso wordt gemaakt met fijngemalen koffie, omdat het water langzaam door de koffie moet stromen. Dit is nodig om alle smaken en vetten uit de koffie te trekken. Filterkoffie is te grof gemalen, waardoor de koffie niet genoeg de tijd krijgt om zijn smaak af te geven. Het recept voor het zetten van gemalen koffie is voor iedereen verschillend. Een goede richtlijn is ca. 12 gram gemalen koffie (dat is grofweg een afgestreken eetlepel) op 200 ml water. Zet je filterhouder op een kan of mok. Plaats het filterpapier met de gemalen koffie erin. Vervolgens giet je hier in het midden heet water overheen. Beide zijn juist. De ene type maling is niet per definitie beter dan de ander. De maalgraad is sterk afhankelijk van de zetmethode. Bij het zetten van koffie heb je verschillende parameters waar je aan kunt sleutelen, waaronder waterhoeveelheid, temperatuur en uiteraard maalgraad. Bij filterkoffie is de koffie middel tot grof gemalen. Is de doorlooptijd te kort? Dan heet dat onderextractie (bij een te grove maling). Je benut alle koffie niet optimaal en de smaak gaat verloren. Is de doorlooptijd te lang? Dat heet overextractie (bij een te fijne maling). Lees over de verschillende zetmethodes en ontdenk jouw type maling. Bij Peeze kiezen we ervoor om een ’Tenminste Houdbaar Tot’-datum aan te houden van ongeveer een jaar, afhankelijk van het soort koffie. Alhoewel koffie in principe jarenlang houdbaar is, verdwijnen na de door ons gekozen THT-datum steeds meer van de aroma's en zal de kwaliteit langzaam achteruitgaan. Daarom houden wij een THT-datum aan waarop de koffie nog steeds de perfecte kwaliteit heeft waar wij als Peeze volledig achter kunnen staan.Veelgestelde vragen over: Gemalen koffie